Hej och välkommen
till min Internetsida

Här hittar du information om Riksspelmannen Leif Alpsjö,
om Leif Alpsjö som auktoriserad guide vid Vallonbruken i
norduppland
och om Förlaget Emma/Leif Alpsjö Musik.

Riksspelman på fiol blev jag i Uddevalla1974 och spelman på heltid har jag varit sedan 1975. Året efter gav jag ut nyckelharpskolan Spela Nyckelharpa på eget förlag, Förlaget Emma. Rörelsen växte sedan och omfattar idag försäljning av fioler och stråkar, nyckelharpor och stråkar och därtill etiuer, strängar, harts, byggsatser mm. De sista åren har försäljningen glädjande nog ökat främst beroende på det ökande intresset för nyckelharpan.

1997 blev jag auktoriserad som guide vid vallonbruken både på svenska och engelska och senare även på tyska. Det är ett jättekul jobb.
Jag jobbar också med sånglekar, rim och ramsor på förskolor och att spela på konferenser och andra evenemang.
I alla mina jobb är min förmåga, att lätt kunna improvisera ett program beroende på tillfället, en stor tillgång.

I övrigt är jag sysselsatt med att visa mina videoinspelningar av gamla spelmän från 1970-talet, att utveckla en ny slags nyckelharpstråke, att skriva ett kapitel i en amerikansk bok om hur polska spelas, att skriva ett par kapitel i Per-Ulf Allmos kommande bok med mycken nyckelharphistoria och att tillsammans med Per-Ulf på nytt ge ut Gubbskivan - nu på CD - och slutligen att, tillsammans med min son Kristoffer Alpsjö, utveckla denna nätsida. Det är ett omväxlande och roligt liv jag har.

När jag inte sysslar med guideturer eller folkmusik åker jag en sväng på min Vincent motorcykel, vindsurfar, åker slalom, turnerar i Sverige och USA och träffar mina barn och barnbarn.

Än en gång - välkommen!

Leif Alpsjö


Leif Alpsjö Rångsta, VIKSTA S-740 30  BJÖRKLINGE
tel / fax: +46-18-37 23 00
http://www.nyckelharpa.com leif@alpsjo.se