vallon.GIF (1945 bytes)

Turistguide

Auktoriserad av Vallonbruk i Uppland

 

Riksspelman på fiol blev jag 1974 och 1997 utbildade jag mig till auktoriserad turistguide på engelska och svenska vid de berömda vallonbruken i norduppland - den svenska industrialismens vagga.
Vallonbruken har funnits sedan början på 1600-talet. Än idag är brukens byggnader och planläggning desamma som på 16 -17- hundratalen. Vallonbrukens moder är järngruvan i Dannemora med en järnmalm av mycket hög kvalitet. Gruvans historia börjar i tidig medeltid.
Här kan man njuta av landskapets skönhet, de vackra bruken och den
fängslande och dramatiska historien om dess ägare och arbetare.

Nu erbjuder jag skräddarsydda guideturer anpassade till din tid och dina önskemål. Du kan räkna med intressanta presentationer (på svenska, engelska eller tyska) för olika slags turistgrupper -alltifrån barn till vetenskapliga konferenser - av bruken, dess befolkning och traditioner. Ibland drar jag en låt på min nyckelharpa som i 500 år bara funnits i norduppland och som vi kallar Sveriges nationalinstrument. Du kan också få en visning under jord i Dannemora gruva. Du kan besöka en vallonsmedja i samma skick som den var för hundra år sedan och därefter titta in i smedsfamiljens bostad i bruksgatan. Du kan äta på något av de vackra, gamla värdshusen eller hålla picknick i någon av de ståtliga herrgårdsparkerna.

En vallontur kan också kombineras med ett besök i Uppsala och domkyrkan, slottet, Gustavianum och andra intressanta byggnader. Runtom Uppsala finns också många minnen från Vikingatiden att besöka.

Var välkommen till min värld - nyckelharpans värld och vallonbruken i Uppland.

Hör av dig för vidare information.


Leif Alpsjö Rångsta, VIKSTA S-740 30  BJÖRKLINGE
tel / fax: +46-18-37 23 00
http://www.nyckelharpa.com leif@alpsjo.se